2ος Διεθνής Διαγωνισμός Ζωγραφικής για παιδιά 4-12 ετών για τη Διεθνή Ημέρα Φωτός από την UNESCO

Διαγωνισμός Zωγραφικής με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Φωτός από την UNESCO

Η 16η Μάϊου έχει οριστεί από την UNESCO ως η «Διεθνής Ημέρα Φωτός». Η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί επέτειο της πρώτης επιτυχημένης διάταξης λέιζερ το 1960 από τον Theodore Maiman. Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Φωτός έχει ως σκοπό να αναδείξει τη σημασία του φωτός και το ρόλο που παίζει στην επιστήμη, στην τέχνη και τον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στη βιώσιμη ανάπτυξη, και σε τομείς όπως η ιατρική, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια.

Φορείς ανά το κόσμο καλούνται να συμμετάσχουν περί τη 16η Μαΐου κάθε χρόνου, σε δράσεις που αναδεικνύουν το τρόπο που η επιστήμη, η τεχνολογία, η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να βοηθήσουν να επιτευχθούν οι στόχοι της UNESCO: εκπαίδευση, ισότητα, ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας σε συνεργασία με το Penny’s Light Seminar” Εκπαιδευτικά Εργαστήρια & βιβλία που έχει σχεδιάσει και παρουσιάζει η Δρ. Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη, διοργανώνουν τον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό με θέμα το φως. Ο Διαγωνισμός αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για τη σημασία και το ρόλο του φωτός στη ζωή μας.

Ο Διαγωνισμός έχει αναρτηθεί στο επίσημο site της Διεθνούς Ημέρας Φωτός, στη χώρα Greece: https://www.lightday.org/events

Πληροφοριακό υλικό

Μπορείτε να εκτυπώσετε το αρχείο που θα βρείτε εδώ:

Θέμα Διαγωνισμού: “Το φως στην Αρχαία Ελλάδα”

Το φως διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην Αρχαία Ελλάδα. Επέτρεπε τη λειτουργία καθημερινών δραστηριοτήτων στην ιδιωτική και δημόσια ζωή. Παράλληλα, είχε ιερή και συμβολική σημασία. Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, τα παιδιά ηλικίας 4-12 ετών καλούνται να δημιουργήσουν ατομικά ζωγραφικά έργα προκειμένου να εκφράσουν τη σημασία και το ρόλο του φωτός στην Αρχαία Ελλάδα.

Διάρκεια Διαγωνισμού

Ο Διαγωνισμός έχει διάρκεια Ιανουάριο – Μάιο 2022. Συγκεκριμένα η τελευταία ημέρα υποβολής ορίζεται η 1η Μαίου 2022.

Παρουσιάσεις έργων

Τα έργα που θα διακριθούν από την κριτική επιτροπή, θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα λάβει χώρα στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στην Αθήνα, την εβδομάδα 16 – 22 Μαΐου 2022. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και ψηφιακή έκθεση όλων των έργων. Στις εκθέσεις αυτές, θα δούμε «σκηνές» της Αρχαίας Ελλάδας μέσα από το αυτόματο θέατρο του Ήρωνος- τον πρώτο κινηματογράφο- που θα θυμίζουν ταινία βγαλμένη από την Αρχαιότητα! H ψηφιακή έκθεση των έργων θα είναι προσβάσιμη εδώ. Επίσης, θα δοθούν ηλεκτρονικά τα βραβεία συμμετοχής που θα μπορούν να εκτυπώσουν και να συμπληρώσουν τα σχολεία με τα ονοματεπώνυμα των μαθητών που συμμετέχουν στον Διαγωνισμό.

Διαδραστικές επισκέψεις και εργαστήρια με το φως

Με σκοπό τον εμπλουτισμό των γνώσεων των παιδιών μέσα από μια σειρά βιωματικών εμπειριών, σχεδiάστηκε από το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και τη Δρ Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη μία ειδική δράση. Η δράση αυτή περιλαμβάνει διαδραστική ξενάγηση στο Μουσείο διάρκειας 45 λεπτών από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου. Στη συνέχεια, ακολουθεί εργαστήρι με αντικείμενο τη χρήση του φωτός διάρκειας 30 λεπτών από την Δρ Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη. Σκοπός είναι να «ρίξουμε φως» στις τεχνολογίες αιχμής της Αρχαίας Ελλάδας, να γνωρίσουμε τις τεχνολογίες του σήμερα, να αντλήσουμε έμπνευση μέσα από νέα ερεθίσματα και να ενημερωθούμε για το ρόλο και τη σημασία του φωτός στη ζωή μας μέσα από το όραμα της UNESCO. Για πληροφορίες και προγραμματισμό δράσης, επικοινωνήστε με το Μουσείο στο τηλέφωνο: (+30) 211 411 0044.

Βήμα 1- Αποτύπωση

Τα παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, καλούνται να δημιουργήσουν ατομικά έργα σε λευκό χαρτί Α4 (οριζόντια) με το ειδικό περίγραμμα του Διαγωνισμού που απεικονίζει εικαστικά το κινητό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος. Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν χρειάζεται να ενσωματωθούν στη ζωγραφική, καθώς αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στον συγκεκριμένο Διαγωνισμό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε υλικά ζωγραφικής (όπως ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, νερομπογιές, τέμπερες). Επίσης, μπορεί να γίνει κολλάζ εφόσον αυτό ενσωματωθεί στη ζωγραφιά, αποτελώντας μέρος αυτής και όχι ένα ανεξάρτητο εικαστικό έργο. Κατεβάστε το περίγραμμα από εδώ:

Βήμα 2 – Φωτογραφία

Τραβήξτε φωτογραφία τη ζωγραφιά σας. Προσέξτε να είναι καλά φωτισμένη, χωρίς σκιές. Δεν πρέπει να φαίνεται τίποτε άλλο εκτός από τη ζωγραφιά σας. Σώστε τη φωτογραφία με το επίθετο-όνομα και τη χρονολογία γέννησης σας.

Βήμα 3- Υποβολή έργων

Στείλτε τη φωτογραφία με τη ζωγραφιά μεταξύ Ιανουαρίου και 1η Μαίου 2022 συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη φόρμα υποβολής έργων που θα βρείτε εδώ. Εάν ανήκετε σε σχολείο, τότε η αποστολή των έργων μπορεί να γίνει με ειδική κωδικοποίηση (χωρίς να αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα των παιδιών, αλλά να συμπεριλαμβάνεται η χρονολογία γέννησης τους) στο email: pennyslightseminar@gmail.com Εναλλακτικά, υπάρχει και η δυνατότητα παραλαβής των έργων από τα σχολεία που βρίσκονται εντός Αττικής, κατόπιν συνεννόησης.

Κριτική Επιτροπή

Μίνα Μιτσομπόνου- Πολιτιστική Διαχείριση Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Μυρτώ Δεληβοριά- Εικονογράφος, Ζωγράφος

Χριστίνα Κωνσταντουδάκη- Νηπιαγωγός, Συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Νάσια Αλεξανδρίδη- Παιδαγωγός Δημοτικής Εκπαίδευσης

Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη- Ειδική σύμβουλος φωτισμού- Εκπαιδευτικά προγράμματα- Συγγραφέας

Δείτε τα βιογραφικά εδώ.

Έπαθλα νικητών

Οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Μάιο 2022 και θα λάβουν κάποια από τα παρακάτω έπαθλα. Από το Μουσείο Κοτσανά, ένα φορητό ηλιακό ωρολόγιο του Παρμενίωνος ,ένα (Ο)στομάχιον του Αρχιμήδη, μια ξύλινη τριάδα και το βιβλίο «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία – Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» και από το “Penny’s Light Seminar” το βιβλίο της Δρ Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη στα Αγγλικά με τίτλο “Lucian’s first dream. A journey to light” σε εικονογράφηση Μυρτώς Δεληβοριά. Σας ενημερώνουμε ότι ο αντίστοιχος τίτλος στα Ελληνικά “Το πρώτο όνειρο του Φώτη. Ένα ταξίδι στο φως” συμπεριλαμβάνεται στις βραχείες λίστες του Ελληνικού ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το 2021, ως ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2020! Και οι δύο τίτλοι εκγρίθηκαν τον Ιανουάριο 2022 από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας της Κύπρου για τις βιβλιοθήκες της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ιδιωτικές εκδόσεις. Διανομή και από Εκδόσεις Πατάκη.

Όροι & Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Βρείτε τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής εδώ: https://pennymichelinaki.com/terms-conditions-greek/

1ος Διεθνής Διαγωνισμός Ζωγραφικής

Ο 1ος Διαγωνισμός Ζωγραφικής που διοργανώθηκε από την Πέννυ το 2021 είχε συμπεριληφθεί στο επίσημο site της UNESCΟ: https://www.lightday.org/events (χώρα Greece). Την ψηφιακή έκθεση με τα 400 έργα από 4 χώρες, καθώς και σχετικές πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *