V for Victoria: Παρουσίαση- Κριτική

V for Victoria. Γράφει η Καλομοίρα Θεοχάρη.

Για να διαβάσετε, πατήστε εδώ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ¦ ΕΝΑ ΤΑΞIΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ¦ Συγγραφέας: Πέννυ Χατζηευστρατίου-Μιχελινάκη | Εικονογράφος: Μυρτώ Δεληβοριά

– 2 λέξεις από «Φ» σε 1 τίτλο βιβλίου ;?;

– Τίποτα δεν είναι τυχαίο…

Ο Φώτης και το φως είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας και τους αξίζει κάθε αναγνώριση, καθώς με τη βοήθειά τους γινόμαστε μάρτυρες μίας περιπέτειας που όχι μόνο μας διασκεδάζει, αλλά και μας επιμορφώνει την ίδια στιγμή!

«Για αύριο η εργασία σας θα είναι να γράψετε ένα όνειρο που είδατε το βράδυ», είπε η δασκάλα στους μαθητές. (Παρένθεση! Τα παιδιά σας βλέπουν όνειρα;;; Ακούστε με και σημειώνετέ τα… Κρατήστε ένα ημερολόγιο… Θα σας εκπλήξει πόσο εξελίσσονται τα όνειρά τους μαζί με τις γνώσεις τους! [κλείνει η παρένθεση] ). Ο Φώτης, αυτό το χαριτωμένο αγόρι με τα ροζ μάγουλα, το γεμάτο εκφραστικότητα πρόσωπο και τη ριγέ μπλούζα δεν βλέπει ποτέ όνειρα κι αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι πρόβλημα! Πώς θα γράψει την εργασία του; Το μόνο που θυμάται είναι το σκοτάδι σαν κλείνει τα μάτια του για ύπνο και αμέσως μετά τη δέσμη φωτός που περνάει από την κουρτίνα και είναι το σημάδι για εγερτήριο…

Η βοήθεια έρχεται από τον μπαμπά του: «Τα όνειρα είναι ιστορίες που τις παίζει το μυαλό μας όσο κοιμόμαστε. Κάτι σαν ταινίες (…) Θυμάσαι που είχαμε πάει στο θερινό, εδώ στη γειτονιά κι εσύ όλο κοιτούσες το φως που έριχνε ο προβολέας πάνω στο πανί; Φαντάσου, λοιπόν, πως ο προβολέας είναι ο νους μας και το πανί βρίσκεται πίσω απ’ τα κλειστά μας βλέφαρα. Οι ταινίες που βλέπουμε τότε είναι τα όνειρά μας».

Πολύτιμος σύμμαχος του Φώτη για να δημιουργήσει τη δική του ταινία ~ όνειρα είναι, φυσικά, ο μπαμπάς, μα και -οι γνωστές σε όλους μας πύλες ταξιδιών- τα βιβλία… Με αφετηρία αυτά το μυαλουδάκι του Φώτη κατακλύζεται από απορίες· φως & σκοτάδι / φυσικές πηγές φωτισμού & τεχνητές πηγές φωτισμού / φακός & σκιές! Όσες απορίες έχει, άλλα τόσα βιβλία διαβάζει κι έπειτα έρχεται η ώρα του πειραματισμού· ώρα για λίγη δράση! Τι λέτε;; Θα τον ακολουθήσουμε σε ένα μικρό δασάκι, να δούμε κι εμείς το διάφανο νερό; Ή λέτε να ανοίξουμε ένα καθρεφτάκι και να δούμε το φως να αντανακλάται; Ή μήπως καλύτερα να συνομιλήσουμε με πυγολαμπίδες και να γνωρίσουμε τα χρώματα της ίριδας; Αυτή η περιπέτεια δεν έχει τελειωμό! Όμως, για μια στιγμή… Είναι άραγε αλήθεια όσα περιπετειώδη ζει ο Φώτης ή… η συνέχεια επί των σελίδων!!!

Ιστορία που κυλάει σαν γάργαρο νερό και πληροφορίες που τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός! Αν δεν ήξερα με τι ασχολείται η συγγραφέας, θα έλεγα πως έχει κάνει μεγάλη έρευνα για να χωρέσει σε μία ιστορία για μικρά παιδιά τόση συμπυκνωμένη γνώση για το φως! Έλα, όμως, που ξέρω και ήρθε η ώρα να μάθετε κι εσείς! Η Πέννυ Χατζηευστρατίου – Μιχελινάκη κατέχει διδακτορικό στον Αρχιτεκτονικό Φωτισμό (PhD in Light & Lightning), ενώ έχει σχεδιάσει σειρά εργαστηρίων με το φως για παιδιά που παρουσιάζει σε σχολεία, αλλά και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στο πλαίσιο εθελοντικής δράσης!

Πρώτο μεγάλο ατού του βιβλίου, συνεπώς, είναι αδιαμφισβήτητα ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που η δημιουργός περικλείει στο έργο της χωρίς να στερεί σε τίποτα την αναγνωστική απόλαυση! Η ίδια η συγγραφέας μού αποκάλυψε πως το βιβλίο ήρθε ως φυσική συνέχεια των διαδραστικών εργαστηρίων που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια, ώστε τα παιδιά που τα παρακολουθούσαν να μπορούν να εμπεδώσουν καλύτερα όσα συζητούσαν! Δεν είναι να απορείς, λοιπόν, που κάθε δισέλιδο που αφορά στο ταξίδι ~ όνειρο του Φώτη είναι μία προσεκτικά σχεδιασμένη ενότητα δραστηριοτήτων, που θα φανεί πολύ χρήσιμη σε γονείς και εκπαιδευτικούς (νηπιαγωγούς, μα και δασκάλους). Κάθε δισέλιδο γίνεται αφορμή για ακόμα περισσότερες απορίες και δίνει τροφή για σκέψη ακόμη και στους μεγάλους(!) της υπόθεσης! Τι παραπάνω θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων;

Είπα εικονογραφημένο, έτσι;; Κίτρινο, φουξ, μπλε, πράσινο, μοβ· λίγες από τις αποχρώσεις που επέλεξε η Μυρτώ Δεληβοριά στη χρωματική παλέτα της! Το δεύτερο μεγάλο ατού του βιβλίου! Πόση εφευρετικότητα, τρυφερότητα και πολιτισμό κρύβουν μέσα τους πάντα οι εικόνες της συγκεκριμένης εικαστικού! Η 7η τέχνη κάνει την εμφάνισή της όχι μόνο με την αναφορά του μπαμπά για το θερινό σινεμά και την μπομπίνα – προβολέα που ο Φώτης έχει στο κεφαλάκι του, μα και με την ευφάνταστη εμφάνιση του ιπτάμενου ποδηλάτη μπροστά στην πανσέληνο. Στοιχείο που λειτουργεί δια-εικονικά (και όχι διακειμενικά αφού δεν αναφέρεται στο κείμενο) και μας φέρνει στο νου την πασίγνωστη εικόνα από την ταινία «E.T.» του Steven Spielberg!

Με περισσή φροντίδα έχουν δημιουργηθεί και οι δύο αντικριστές εικόνες (μία φωτεινή και μία σκοτεινή) με τον Φώτη και τον μπαμπά του να διαβάζουν! Στη μία εικόνα ο Φώτης είναι καθιστός στην αγκαλιά του μπαμπά του, ο οποίος διαβάζει το βιβλίο, σχηματίζοντας ένα μικρό ροζ «ο» με το στόμα του προκειμένου να δείξει κίνηση. Στην αριστερή εικόνα, όπου και έχει νυχτώσει, ο Φώτης έχει ξαπλώσει, ο μπαμπάς τού χαμογελάει -καθώς δεν μπορούν να διαβάσουν πλέον- και οι κορνίζες στον τοίχο έχουν αποκτήσει σκιές!

Κατά τη διάρκεια του ονείρου όλες οι σκιές, οι αντανακλάσεις, το πεφταστέρι και το ουράνιο τόξο είναι τόσο προσεκτικά μελετημένα και καθόλου διεκπεραιωτικά καμωμένα που σε μαγεύουν… Οι εικόνες από μόνες τους μπορούν να ερμηνευτούν και να δώσουν «οδηγίες» για πειράματα, ενώ θεωρώ πως μία από τις δυνατότερες εικόνες είναι αυτή στην οποία τα χρώματα του ουράνιου τόξου παραλληλίζονται με τα συναισθήματά μας! Όπου κόκκινο… ο θυμός, που απεικονίζεται με αυστηρές γραμμές στο σώμα και βλοσυρό ύφος κάτω από σμιγμένα φρύδια. Όπου πορτοκαλί… η περιέργεια, που έχει τα χέρια ψηλά για να εξερευνήσει και το στόμα ανοιχτό για να θαυμάσει όσα ανακαλύπτει!

Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στη συγγραφέα που δημιούργησε μία ιστορία απόλυτα ισορροπημένη ανάμεσα στη γνώση και τη φαντασία και μάλιστα στην απαιτητική -όπως φαντάζομαι – συνθήκη της αυτοέκδοσης, αλλά και στην εικονογράφο που αγκάλιασε με θέρμη αυτήν τη θαρραλέα προσπάθεια και την «έντυσε» με τα ωραιότερα χρώματα! Νομίζω τα συγκεκριμένα «λόγια» δεν θα έβρισκαν πιο ταιριαστές εικόνες… Η διάθεση στα βιβλιοπωλεία από το δίκτυο του εκδοτικού οίκου Πατάκη νομίζω πως έρχεται ως το ιδανικό επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας!

Ανυπομονώ, σαν όλα αυτά τελειώσουν, να βρεθώ κι εγώ με τα παιδιά μου ανάμεσα στο κοινό που θα απολαύσει ένα διαδραστικό εργαστήρι για το φως μαζί με την παρουσίαση του βιβλίου! Ως τότε παρακολουθώ πολλά & ενδιαφέροντα μέσα από την ιστοσελίδα της συγγραφέως, αλλά και την ομάδα της στο Fb!

Κι επειδή ονειρεύτηκα κι εγώ μετά την ανάγνωση του βιβλίου, σας χαρίζω ένα τραγούδι…  Dream a little dream of me.

Η Πέννυ Χατζηευστρατίου – Μιχελινάκη είναι παντρεμένη με τον Μαθιό Μιχελινάκη και μητέρα δύο παιδιών. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της και κατέχει διδακτορικό στον Αρχιτεκτονικό Φωτισμό (PhD in Light & Lighting) από το University College London. Επίσης, έχει σπουδάσει Οικονομικά και έχει κάνει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων.

Έχει γράψει και παρουσιάσει άρθρα σε διεθνή συνέδρια φωτισμού και πανεπιστήμια. Επίσης, έχει εργαστεί στο χώρο του επαγγελματικού φωτισμού. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει τη δική της σειρά από προσωποποιημένα δώρα με φως αλλά και χωρίς, τα Penny’s custom gifts.

Έχει, επίσης, συμμετάσχει σε ομάδες για τις ανθρώπινες σχέσεις, εστιάζοντας κυρίως στη σχέση γονέων και παιδιών.

Εμπνευσμένη από τα παιδιά της, η Πέννυ έχει σχεδιάσει τη σειρά εργαστηρίων με το φως για παιδιά, Penny’s light seminar. Τα εργαστήρια τα παρουσιάζει σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, χώρους δραστηριοτήτων και μουσεία. Οργανώνει εργαστήρια και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στο πλαίσιο εθελοντικής δράσης.

Το πρώτο της βιβλίο εμπεριέχει τις γνώσεις και την εμπειρία της, αλλά και στοιχεία της προσωπικής της αναζήτησης για μια ζωή «με φως».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *